9 Ekim 1999, Cumartesi
Holywood’un bilgisayar yalanları 

Ş. Ahmet GÜREL

Bilgisayar teknolojisi her ne kadar modern hayatın içine girmiş olsa da, hálá birçok kesim için anlaşılması güç aletlerin başında geliyor. Film endüstrisi piyasaya sürdüğü filmlerde sayısı hiç de azımsanmayacak kesimi göz önünde bulundurmak zorunda. Bu nedenle bilgisayarlar filmlerde genellikle anlaşılır düzeye indirilerek gösteriliyorlar; yani basitleştiriliyorlar. 

Sonuçta film endüstrisi bazı filmlerde bilgisayarları olduklarından farklı tanıtıyor. Ancak bilgisayarlar filmlerdeki kadar kusursuz ve basit değiller. Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows 98'in bile pek çok hataları (Bug) var. Bu yüzden Microsoft firması Windows 98 SE (Second Edition) versiyonunu piyasaya sürdü. Windows 98SE, Windows 98'e göre kusurları giderilmiş bir üst versiyondu; fakat Windows 98SE'de de problem ortaya çıktı. Filmlerde olduklarından farklı tanıtılan bilgisayarlar, bilgisayar hakkında fazla bilgisi olmayan insanların yanlış bilgiler ile donatılmasına neden oluyor. Filmlerdeki bazı yalanlar şu şekilde özetlenebilir:

SANKİ TELEVİZYON

Filmlerde tüm bilgisayarlar televizyon gibi anında açılırlar. 

Oysa hiçbir bilgisayar Power düğmesine bastıktan sonra anında ekrana televizyon gibi görüntü veremez. Önce RAM (Memory) sayar CPU (İşlemciyi) kontrol eder ve kendini bazı işlemlerden geçirdikten sonra işletim sistemini yükler.

Filmlerde bilgisayarda bir işlem yapan karakterler, işlemi kayıt etmeye gerek duymadan bilgisayarı kapatıp giderler. Bilgisayarın kapanmasını beklemeye bile gerek duymazlar.

Oysa bilgisayarda işleminiz bittikten sonra işleminizi bilgisayara kaydedip işletim sisteminizin türüne göre uygun şekilde bilgisayarınızı kapatabilirsiniz. Power düğmesiyle kaparsanız işleminizi kaybedebilir ve daha sonraki açışınızda çeşitli problemler yaşayabilirsiniz.

NASA, CIA, FBI

Filmlerde NASA, CIA ,FBI gibi büyük araştırma merkezlerinin bilgisayarları herkese açıktır girip istediğiniz bilgiyi rahatça alıp çıkarsınız.

Oysa NASA, CIA ,FBI gibi büyük serverlar en üst düzeyde koruma sistemine sahiptirler herkes rahatlıkla giremez .

Filmlerde NASA, CIA ,FBI gibi büyük işlem hacmine ve performansa bilgisayarların kullanıldığı sistemlere girişin çok kolay olmasının yanısıra hepsinde grafik kullanışlı bir ekran vardır ve komutlara ihtiyaç duymazlar yalın bir İngilizce ile her şeyi rahatlıkla yaptırabilirsiniz.

Oysa uzaya milyonlarca dolarlık mekikler ve uydu gönderen NASA uydu yörünge programlarını ve çok hassas hesaplamalar gerektiren risk kaldırmayan işlemleri herkesin çok rahatlıkla kullandığı sıradan bilgisayar ve bilgisayar programları ile yapması imkansız.

Filmlerde gizli bilgilere ulaşmak istendiğinde, en yakındaki bilgisayar ekranına THE SECRET FİLES (Gizli dosyalar) yazmanız yeterlidir hükümete ait gizli dosyalar anında sizindir.

Oysa gizli bilgilerin bulunduğu dosyalar herkesin kolaylıkla bulabileceği bir şey değildir. Genellikle özerk bir şifreleme sistemi ile şifrelenip ve pekçok güvenlik önlemi altında saklanırlar.

PLATFORM DİYE BİR ŞEY

Filmlerde herhangi bir sisteme virüs bulaştırmak için ekrana 'LOAD VIRUS' (Virüsü yükle) yazılması yeterlidir.

Oysa sistemlere virüs ekrana virüsü yükle yazarak bulaştırılamaz. Virüsler sistemlere disket, CD-ROM ya da İnternet üzerinden download edilen bir dosya veya alınan bir e-mail ile bulaşır.

Filmlerde dünya üzerindeki tüm bilgisayarlar birbirine bağlıdılar kapalı olsalar bile herhangi birine girip bir dosya almak evinizdeki bilgisayardan dosya almak kadar kolaydır.

Oysa uzaktan evinizdeki bilgisayarınızdan dosya download etmeniz mümkündür. Ama öncelikle bilgisayarınızde 'modem ring on' adı verilen ve 'sleep mode' konumunda bekleyen bilgisayarı modemden aldığı bir sinyal ile aktif hale geçiren özellik ve uzaktan yönetim için bir yazılım gerekmektedir. Tamamen kapalı olan bilgisayarınızı uzaktan açamazsınız.

Filmlerde bir bilgisayar disketi her bilgisayarda ve her türlü yazılım ile rahatlıkla çalışabilir.

Oysa PC , Macintosh ve Amiga birbirinden farklı platformlarda çalışan sistemlerdir. Dolayısıyla bir PC'den aldığınız dosyayı Amiga'ya kolayca okutamazsınız. Ancak çeşitli konvertörler yardımıyla dosya formunu değiştirebilir veya farklı kaydet seçeneğiyle dosyayı eğer programınız destekliyor ise Amiga'nın veya Macintosh'un tanıyabileceği formda kaydederek çevirebilirsiniz.